onsdag 24 februari 2010
Frälst i blåbär just nu!
Blåbär (Vaccinium myrtillus) är ett ris som växer vilt i norra Europa. Den bör inte sammanblandas med amerikanskt blåbär (Vaccinium corymbosum), vilket är en helt annan artfamilj inom släktet skogsbär. Blåbär kan också förväxlas med odon, men det finns väsentliga skillnader mellan dem. Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige och beräknas täcka omkring 17 % dess yta.
Blåbär är normalt överdragna med en tunn vaxhinna som skyddar bäret mot fukt och uttorkning och ger dem en matt, ljusblå färg. Vissa bär saknar dock det anlaget och är därför blanka och svartblå. Sådana bär brukar kallas skomakarbär, och i folktron har de ansetts giftiga eller åtminstone oätliga därför man trodde att korna eller räven urinerat på dem. I Västerbotten kallades de "årmslektber" då man trodde att deras svarta färg kom sig av att ormar slickat på dem. De svartblå bären är dock fullt likvärdiga de ljusare blå.
Blåbär innehåller antioxidanter, bland annat 5 mg askorbinsyra per 100 g (rekommenderat dagsbehov 75-100 mg och lutein, som anses vara bra för synen. Blåbäret kan eventuellt stärka kroppspulsådern, behandla diarré och är på andra sätt bra för magen. Bäret anses också vara bra för minnet och kan möjligen förhindra demenssjukdomar. En del anser också att blåbär kan förbättra mörkerseendet och reglera blodsockret hos dem med diabetes
Blåbärs muffins
6 stora eller 10 små
125 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl socker
1 ägg
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl gräddfil
2 dl blåbär, frysta
1 msk bakpulver
4 msk vetemjöl
2 msk socker
1 msk Kardemumma malen
30 g smält smör
TILLAGNING
Sätt på ugnen på 180 ° C. Smält smöret och låt svalna. Blanda vetemjöl, socker och bakpulver i en skål. Vispa upp ägget och vispa därefter i smör, mjölk och gräddfil. Rör i de torra ingredienserna och de frysta blåbären. Blanda ingredienserna till kardemumma sprink. Fyll formarna till hälften med muffinsmet. Strö över hälften av kardemumma sprinken och fyll formarna med resterande smet. Toppa med kardemumma sprink. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter (räkna med något kortare tid om du gör små muffins). Tips! Du kan lätt variena muffinsens smak genom att byta ut kardemumma mot vaniljsocker eller kanel.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vad roligt att du oxå är inne på blåbär just nu, jag har en sak till....skägg...det är fint :D
SvaraRaderablåbärssoppa is da shit :)
SvaraRadera